Meteen naar de inhoud

Meubelstoffen soorten & eigenschappen.

Het kiezen van de juiste stoffen meubels is afhankelijk van smaak, leefstijl, gezinssamenstelling en woonsituatie. Wanneer men kiest voor stoffen meubels is dat vaak ook omdat het behaaglijk en warm aanvoelt. Er zijn vele soorten meubelstoffen vervaardigd van verschillende soorten vezels. Die elk hun unieke eigenschappen en voordelen hebben. Stoffen meubels zijn goed te onderhouden. In dit artikel meer informatie over de verschillende mogelijkheden en hoe stoffen meubels te onderhouden.

Drie groepen meubelstoffen

Natuurlijke vezels
Synthetische vezels
Combinatie van een beide

Natuurlijke vezel

Wol, katoen, mohair, zijde en linnen zijn enkele voorbeelden van natuurlijke vezels. Het bewerken van natuurlijke vezels kost veel energie. Waardoor deze stoffen in de aanschaf wat duurder zijn. Maar daar tegen overstaat dat deze stoffen warmer en comfortabeler aanvoelen. Natuurlijke vezels zijn hol en om die reden kunnen ze (on)gewenste kleurstoffen goed opnemen.

Wol

Wol wordt gemaakt van schapenhaar. Wol voelt warm en behaaglijk aan. Het vet uit de vacht van de schaap, afkomstig uit de talgklieren, noemen we wolvet of lanoline. Wolvet zorgt ervoor dat de wol op een natuurlijke manier beschermt wordt tegen vuil en vlekken.

katoen_meubelstof

Katoen

Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het juist sterker. Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol. Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door de lichtinval. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Doordat katoen goed absorbeert is het verwijderen van vlekken en vuil soms moeilijk.

Mohair

Mohair wordt gemaakt van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. De wol van een angorageit groeit ongeveer 2 centimeter per maand. Daarom wordt de angorageit twee maal per jaar (in april en oktober) geschoren en levert ongeveer 3,5 tot 4,5 kilogram wol per schering op. De ruwe mohair is goed te spinnen, uitstekend te verven en glanst als zijde. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels zijn zeer elastisch. De kleurechtheid en kreukherstellend en vuilafstotend vermogen zijn enkele van de meest bekende kenmerken. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels.

Meublstof_zijde

Zijde

Natuurzijde wordt gemaakt uit het coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. De zijdeteelt stamt uit China, waar men al in de oudheid ontdekte hoe deze vlinder te kweken was. Een zijdedraad is 300 tot 900 meter lang en ongeveer 10 micrometer dik. Ongeveer 5000 cocons zijn nodig om 1 kilogram zijde te maken.

Linnen

Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van een vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen en heeft nog meer kreukvorming.

Synthetische vezel

Nylon, polyester, acryl en polyamide zijn enkele voorbeelden van synthetische vezels. Deze kunstmatige stoffen zijn vaak van zeer hoge kwaliteit en slijtvast waardoor het jaren mee kan gaan. Ook zijn ze minder gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Synthetische vezels zijn gemakkelijk te verven waardoor er een enorme keuze in kleuren en uitstraling is.

  • Een stof gemaakt van acryl heeft veel overeenkomsten met een wollen stof. Het voelt natuurlijk en zacht aan maar is sterker en slijtvaster dan wol. Het vervaardigen van acryl is goedkoop waardoor het een goede vervanging van wol kan zijn. Doordat acryl een gesloten vezel structuur heeft is het gemakkelijk in het onderhoud en zullen vlekken goed te verwijderen zijn.
  • Polyamide of nylon is ijzersterk, kreukvast en erg slijtvast. Deze vezels worden vaak gebruikt in combinatie met natuurlijke vezels om de stof te versterken.
  • Polyester vezels zijn kleurvast en slijtvast. Deze vezels worden daarom in combinatie met andere vezels gebruikt.

Een synthetische stof die veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van meubels is microvezel.

Een stof gemaakt van microvezel heeft de eigenschappen van een natuurlijke vervaardigde meubelstof. Het voelt licht, warm en comfortabel aan. Zeer slijtvast en makkelijk te onderhouden. Een mooi voorbeeld van een microvezel stof is Alcantara. Een fluweelachtige stof die aanvoelt als nubuck. Een bankstel bekleed met Alcantara blijft heel lang mooi en is oersterk.

Alcantara wordt niet alleen gebruikt voor het maken van stoffen meubels. Maar ook voor het bekleden van wanden en plafonds in bijvoorbeeld luxe jachten.

Polyester

Polyester is een gladde, ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen. Bij het afknippen van de vezel zal op deze plaats de vezel platter worden. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Nylon

Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw. Wanneer het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon heeft weinig last van water en is goed te verven.

meubelstof_acfryl

Acryl

De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm. Bij de drie laatste vormen is een schijnlumen aanwezig. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting.

meubelstof_POLYAMIDE

Polyamide

Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer. Polyamide wordt, gemengd met wol, veel gebruikt in gordijnen en meubelbekleding.

Gemengde stoffen

Veel stoffen worden vervaardigd uit zowel natuurlijke vezels als synthetische vezels. Op deze manier worden de goede eigenschappen van beide gecombineerd. Afhankelijk van de verhouding synthetische en natuurlijke vezels is het mogelijk prachtige sterke, slijtvaste stoffen te vervaardigen die voor jaren plezier zorgen. Veelal zeer goed te onderhouden.