Meteen naar de inhoud

Leer en onderhoud

Welkom bij onze uitgebreide gids over verschillende soorten leer en het onderhoud ervan. Leer is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat veel wordt gebruikt voor meubels, kleding, accessoires en meer. Het is belangrijk om te begrijpen welk type leer u heeft en hoe u het op de juiste manier kunt onderhouden om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en zijn prachtige uitstraling behoudt.

Verschillende soorten leder

  1. Volnerfleer: Volnerfleer is van de hoogste kwaliteit en wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke uiterlijk, met de originele nerf intact. Het is duurzaam en slijtvast. Regelmatig onderhoud van volnerfleer bestaat uit het afnemen van stof met een zachte doek en het gebruik van een speciale leerconditioner om het materiaal soepel en gehydrateerd te houden.

  2. Topnerfleer: Topnerfleer is leer waarbij de bovenste laag licht is bewerkt om onvolkomenheden te verwijderen. Het is ook duurzaam en heeft een gladde afwerking. Reinig topnerfleer regelmatig met een vochtige doek en gebruik een leerreiniger en -conditioner om het te beschermen tegen uitdroging en vlekken.

  3. Splitleder: Splitleder wordt verkregen door het afsnijden van de bovenste laag van de huid. Het is meestal goedkoper dan volnerf- of topnerfleer, maar het is ook minder duurzaam. Om splitleder schoon te maken, kunt u een vochtige doek gebruiken en vervolgens een leerreiniger en -conditioner aanbrengen om het leer te voeden en te beschermen.

  4. Suède: Suède is een zacht en pluizig leer dat verkregen wordt door het schuren van de onderkant van de huid. Het heeft een luxueuze uitstraling, maar vereist speciaal onderhoud. Om suède schoon te maken, gebruikt u een suèdeborstel om voorzichtig vuil en vlekken te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kunt u een suède reinigingsspray gebruiken.

  5. Nubuck: Nubuck lijkt op suède, maar het is gemaakt van de buitenkant van de huid en heeft een fijnere korrel. Het heeft een fluweelachtige uitstraling, maar is gevoelig voor vlekken en vervuiling. Gebruik een nubuckborstel om het leer op te ruwen en vlekken te verwijderen. Een nubuckreiniger en -conditioner kunnen worden gebruikt om het leer te beschermen en te verzorgen.

Algemene onderhoudtips

Algemeen onderhoudstips voor leer:

  • Vermijd direct zonlicht en hitte, omdat dit het leer kan doen uitdrogen en verkleuren.
  • Houd leer weg van scherpe voorwerpen om krassen en beschadigingen te voorkomen.
  • Reinig regelmatig met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen.
  • Gebruik altijd producten die specifiek zijn ontworpen voor leerreiniging en -conditionering.
  • Test altijd reinigings- en onderhoudsproducten op een onopvallende plek voordat u ze op het hele oppervlak aanbrengt.

Het onderhouden van uw leer is essentieel om de levensduur en schoonheid ervan te behouden. Als u twijfelt over het juiste onderhoud voor uw specifieke leerproduct, raadpleeg dan altijd de instructies van de fabrikant of neem contact op met een professionele leerreiniger.

Wij hopen dat deze gids u helpt om uw leerproducten in optimale staat te houden. Neem gerust contact met ons op voor meer advies en informatie over leeronderhoud.