Meteen naar de inhoud

Reiniging van meubelstoffen

Het hebben van prachtige meubels is een waardevolle investering, en het is belangrijk om ze goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze er langdurig mooi uitzien. Een van de belangrijkste aspecten van meubelonderhoud is het verzorgen van de stoffering. Of je nu een bank, stoel, poef of ander gestoffeerd meubelstuk hebt, hier vind je nuttige tips en adviezen om de levensduur van je meubelstoffen te verlengen en ze er altijd als nieuw uit te laten zien.

Algemene informatie onderhoud stoffen

 1. Regelmatig stofzuigen: Het regelmatig stofzuigen van je gestoffeerde meubels is de eerste stap naar een goede reiniging. Gebruik een meubelborstel of een zachte opzetborstel om het stof en vuil voorzichtig te verwijderen. Vergeet niet om ook de kussens en spleten tussen de kussens grondig te reinigen.

 2. Vlekken direct behandelen: Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken. Gebruik een schone doek of papieren handdoek om overtollig vocht voorzichtig op te deppen. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden. Gebruik een geschikt reinigingsmiddel voor de specifieke stof en volg de instructies zorgvuldig op.

 3. Professionele reiniging: Het is raadzaam om je meubels regelmatig professioneel te laten reinigen, vooral als ze zwaar worden gebruikt of als er hardnekkige vlekken zijn die je zelf niet kunt verwijderen. Een professionele reiniging zorgt ervoor dat je meubels grondig worden gereinigd zonder de stof te beschadigen.

 4. Bescherming tegen zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot verkleuring en vervaging van meubelstoffen. Plaats je meubels indien mogelijk uit de buurt van ramen of gebruik gordijnen en jaloezieën om de blootstelling aan zonlicht te verminderen.

 5. Draai de kussens regelmatig om: Om slijtage gelijkmatig te verdelen, is het een goed idee om de kussens regelmatig om te draaien. Dit helpt voorkomen dat bepaalde delen van de stof sneller verslijten dan andere.

 6. Vermijd morsen en knoeien: Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer morsen en knoeien zoveel mogelijk te vermijden. Eet bijvoorbeeld niet op de bank en plaats geen drankjes in de buurt van gestoffeerde meubels. Gebruik indien nodig afneembare en wasbare hoezen om je meubels extra te beschermen.

Door regelmatig onderhoud en zorg kun je de levensduur van je meubelstoffen verlengen en ze er altijd fris en nieuw laten uitzien. Vergeet niet dat preventieve maatregelen en tijdige reiniging essentieel zijn om je meubels in topconditie te houden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer advies en informatie over het onderhouden van meubelstoffen.

Natuurlijke vezel

Het reinigen van meubelstoffen met natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, zijde of wol, vereist speciale zorg om de delicate vezels te beschermen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om natuurlijke meubelstoffen op de beste manier te reinigen:

 1. Controleer het waslabel: Raadpleeg altijd het waslabel op het meubelstuk om te zien of het geschikt is voor machinewas of dat het speciale reinigingsinstructies heeft. Volg de aanbevelingen van de fabrikant nauwkeurig op.

 2. Regelmatig stofzuigen: Begin met het stofzuigen van de meubelstof om stof, kruimels en ander los vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel of een meubelborstel om voorzichtig over het oppervlak te gaan.

 3. Behandel vlekken direct: Als er vloeistof of vuil op de stof wordt gemorst, behandel de vlek dan zo snel mogelijk. Dep de vlek voorzichtig met een schone, absorberende doek of keukenpapier om overtollig vocht op te nemen. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek verder in de vezels kan duwen. Gebruik een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor natuurlijke vezels en volg de instructies op de verpakking.

 4. Handwas of stomerij: Voor de meeste natuurlijke meubelstoffen is handwas of professionele stomerij de veiligste optie. Als het meubelstuk geschikt is voor handwas, vul dan een bak of gootsteen met lauw water en voeg een mild reinigingsmiddel toe dat geschikt is voor delicate stoffen. Dompel de stof onder en kneed voorzichtig om het vuil te verwijderen. Spoel grondig af met schoon water om zeepresten te verwijderen. Vermijd wringen of uitwringen, omdat dit de vezels kan beschadigen.

 5. Professionele reiniging: Voor delicate natuurlijke vezels zoals zijde of wol, is het raadzaam om professionele reinigingsdiensten te raadplegen. Deze experts hebben de expertise en ervaring om de stof op de juiste manier te reinigen zonder de vezels te beschadigen.

 6. Drogen: Laat de meubelstof op natuurlijke wijze drogen. Leg het plat op een absorberende doek of hang het op om te drogen. Vermijd direct zonlicht of warmtebronnen, omdat deze de vezels kunnen beschadigen. Laat de stof volledig drogen voordat je deze weer gebruikt.

Het is belangrijk om altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant te raadplegen en voorzichtig te zijn bij het reinigen van natuurlijke meubelstoffen. Bij twijfel is het verstandig om professionele reinigingsdiensten te raadplegen om ervoor te zorgen dat de stof op de juiste manier wordt gereinigd en onderhouden.

Reinignen synthetische vezel

Het reinigen van meubelstoffen met synthetische vezels, zoals polyester, nylon of microvezel, kan relatief eenvoudig zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om synthetische meubelstoffen op de beste manier te reinigen:

 1. Stofzuigen: Begin met het stofzuigen van de meubelstof om stof, kruimels en ander los vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel of een meubelborstel om voorzichtig over het oppervlak te gaan. Dit helpt om oppervlakkig vuil te verwijderen voordat je met het reinigingsproces begint.

 2. Behandel vlekken direct: Als er vloeistof of vuil op de stof wordt gemorst, behandel de vlek dan zo snel mogelijk. Dep de vlek voorzichtig met een schone, absorberende doek of keukenpapier om overtollig vocht op te nemen. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek verder in de vezels kan duwen. Gebruik een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor synthetische stoffen en volg de instructies op de verpakking.

 3. Reinigingsoplossing: Voor algemene reiniging van synthetische meubelstoffen kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken. Meng een kleine hoeveelheid van het reinigingsmiddel met warm water volgens de aanbevolen verhoudingen. Test altijd de reinigingsoplossing op een onopvallende plek voordat je het op de hele stof aanbrengt.

 4. Reinigen met een doek of spons: Dompel een schone doek of spons in de reinigingsoplossing en wring deze goed uit, zodat deze vochtig maar niet druipend is. Reinig de stof voorzichtig door zachte cirkelvormige bewegingen te maken. Werk van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Spoel de doek of spons regelmatig uit en herhaal het proces indien nodig.

 5. Grondig spoelen: Nadat je de stof hebt gereinigd, spoel je de reinigingsoplossing grondig uit. Gebruik een schone doek of spons die is bevochtigd met schoon water om de resten van de reinigingsoplossing te verwijderen. Zorg ervoor dat je de stof niet te nat maakt.

 6. Drogen: Laat de meubelstof op natuurlijke wijze drogen. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht of warmtebronnen, omdat dit de vezels kan beschadigen. Laat de stof volledig drogen voordat je deze weer gebruikt.

Het is belangrijk om altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant te raadplegen, omdat synthetische meubelstoffen verschillende samenstellingen kunnen hebben en sommige specifieke reinigingsmethoden vereisen. Bij hardnekkige vlekken of als je twijfelt, kun je overwegen om professionele reinigingsdiensten te raadplegen.

Aanvraag formulier meubel reinigen

“Wilt u uw bank of stoel laten reinigen? Dan kunt u bij ons terecht voor een professionele reiniging van uw geliefde meubelstuk.

Bij ons vindt de reiniging plaats op locatie met behulp van geavanceerde en professionele machines. U kunt erop vertrouwen dat uw meubel grondig en zorgvuldig gereinigd wordt.

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, bieden wij een kosteloze ophaal- en retourdienst aan. Ons team komt uw meubelstuk bij u thuis ophalen en zorgt ervoor dat het binnen 5 werkdagen weer fris en schoon bij u wordt teruggebracht.

Wij begrijpen dat uw meubels waardevol zijn en streven ernaar om de oorspronkelijke staat en uitstraling te herstellen. Onze ervaren professionals gaan met grote zorg te werk en maken gebruik van geschikte reinigingsmethoden en -middelen die specifiek zijn afgestemd op het materiaal van uw meubel.

Of het nu gaat om het verwijderen van vlekken, het reinigen van de bekleding of het neutraliseren van ongewenste geuren, wij hebben de expertise en ervaring om uw meubels weer nieuw leven in te blazen.