Meteen naar de inhoud

Meubelstoffen onderhouden

Goed en regelmatig onderhoud van de meubelstof verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat u jaren lang plezier heeft van uw stoffen meubels zonder frustratie over vlekken en vervuiling.

Het onderhoud kunnen we verdelen in drie fases:

Het onderhoud kunnen we verdelen in drie fases:
Dagelijks / wekelijks onderhoud
Periodiek onderhoud
Complete dieptereiniging

Dagelijks onderhoud

Wol, katoen, mohair, zijde en linnen zijn enkele voorbeelden van natuurlijke vezels. Het bewerken van natuurlijke vezels kost veel energie. Waardoor deze stoffen in de aanschaf wat duurder zijn. Maar daar tegen overstaat dat deze stoffen warmer en comfortabeler aanvoelen. Natuurlijke vezels zijn hol en om die reden kunnen ze (on)gewenste kleurstoffen goed opnemen.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud of wekelijks onderhoud is het stofzuigen van de stoffen meubels. Het beste kan dit gedaan worden met een ronde borstelmond op de stofzuiger. Wanneer het gaat om een poolweefsel stoffering dan met de vleug mee zuigen. Door het stofzuigen wordt het losse vuil verwijderd. Los vuil wat tussen de vezels zit kan een schurende werking hebben waardoor de stof sneller slijt.

katoen_meubelstof

Periodiek onderhoud

Meubelstoffen worden meestal in de loop der tijd smoezelig door langzaam opgebouwd vuil. Dit vuil is meestal huidvet. De stof raakt in de loop ter tijd verzadigd met huidvet en wordt daardoor plakkerig. Bij een normaal huishouden waarbij de stoffen meubels dagelijks gebruikt worden raden wij aan minimaal één keer per maand onderhoud te doen. Gebruik voor een vochtige badstof handdoek. Maak hiermee vooral de leuningen, hoekjes van de leuningen en de gedeeltes waar met het hoofd tegen gezeten wordt schoon. Wrijf rustig, zonder hard te duwen, over de stof. Wanneer de stof een vleug heeft dan met de vleug mee.

Grondige schoonmaak

Afhankelijk van het gebruik en de gezinssamenstelling is een grondige dieptereiniging van de stoffen meubels nodig eens in de drie tot vijf jaar. De stoffering lijkt misschien niet echt vuil toch zal het niet meer schoon zijn. Het is inmiddels smoezelig geworden van het afgeven van kleding, transpiratie, huidvetten en hier en daar vlekjes. Dieper verborgen in de bank kan er vervuiling zitten van de huisstofmijt. Uit hygiënisch oogpunt is het daarom verstandig de stoffering grondig en diep te laten reinigen.

Een ongelukje zit in een klein hoekje

Wat nu te doen als er een ongelukje gebeurd op de stoffen meubels. Ten eerste blijf rustig. Het verwijderen van de vlek hangt echt af niet van een paar minuten.

Vlekken ontstaan door het morsen van bijvoorbeeld koffie, thee, melk, frisdrank of wijn maar ook ijs, pudding of andere stevige substanties.

koffie, thee, frisdrank of wijn

schep of dep zoveel mogelijk van het geknoeide vocht weg. Bij een wat stevige substantie kan dit eenvoudig met een lepel. Wanneer het om een vloeistof gaat dan gebruikt u hiervoor absorptie papier. Eenvoudig op de vlek leggen, wachten tot het papier is verzadigd. En opnieuw doen. wanneer absorptie papier niks meer doet, dan neemt u een natte goed uitgeknepen theedoek en leg deze op de vlek. Druk zachtjes op de theedoek. Een natte theedoek zal toch nog wat van de geknoeide vloeistof absorberen.

Olie en smeervlekken:

Wanneer er een vlek is ontstaan op de stoffering van olie of smeer gebruik dan Grease&Oil. Volg de instructies op de spuitbus en ook deze vlekken zullen eenvoudig te verwijderen zijn.

Gemengde stoffen

Veel stoffen worden vervaardigd uit zowel natuurlijke vezels als synthetische vezels. Op deze manier worden de goede eigenschappen van beide gecombineerd. Afhankelijk van de verhouding synthetische en natuurlijke vezels is het mogelijk prachtige sterke, slijtvaste stoffen te vervaardigen die voor jaren plezier zorgen. Veelal zeer goed te onderhouden.